PODGORICA FILM FESTIVAL

NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, organizuje četvrti festival dugometražnog i kratkometražnog igranog filma u Podgorici, koji će se ove godine održati u periodu od 3. do 8. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama recentnih naslova evropske i svjetske produkcije, od kojih se dobar dio neće naći na redovnom bioskopskom repertoaru.
Specijalni gost ovogodišnjeg Podgorica film festivala biće čileansko-danski direktor fotografije Manuel Alberto Claro, te će program ”Retrospektiva” biti posvećen upravo njemu.
Jedan od najpopularnijih filmova prošlog PFF-a je svakako bio “The house that Jack built”, koji kao direktor fotografije potpisuje Claro. On je zajedno sa Lars von Trierom radio i na filmovima “Melancholia” i “Nymphomaniac” koje su kritičari prepoznali kao uzbudljivu kombinaciju naturalizma sa izletima u alternativna područja stvarnosti i iskustva te nevjerovatnu demonstraciju Clarove fleksibilnosti i majstorstva.
Među brojnim zapaženim filmovima koje je Claro snimio izdvajamo i “Reconstruction” koji je u Kanu osvojio nagradu “Camera d’Or”.
Podgorica film festival, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran je na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja kinematografije i kreativnih industrija.
U fokusu je animiranje poklonika filma i nove, mlade filmske publike, podizanje svijesti i promovisanje filmskog stvaralaštva sa umjetničkom vrijednošću kao i promovisanje svih aspekata međunarodne i domaće kinematografije.
Cilj Festivala je doprinos razvoju i promovisanju art bioskopa i filmske industrije, otkriti i dati pažnju kvalitetnim djelima kako bi doprinio razvoju filmske umjetnosti i podstakao razvoj filma i audiovizuelne umjetnosti i industrije širom svijeta.

KONCEPT FESTIVALA

GLAVNI PROGRAM

RETROSPEKTIVA

EYE ON FILMS

KRATKOMETRAŽNI

Podgorica Film Festival