PODGORICA FILM FESTIVAL

Treći Podgorica film festival će se održati u periodu od 5. do 9. decembra u okviru programa DEUS, u KIC-u Budo Tomović (Velikoj sali i Dodestu).
Podgorica Film Festival je festival dugometražnog i kratkog igranog filma koji se organizuje u glavnom gradu Crne Gore.
Nema glavnog grada u razvijenom dijelu Evrope a da u njemu ne postoji barem jedna slična manifestacija, i ovim Festivalom Podgorica dobija svoje mjesto na evropskoj filmskoj mapi.
Festival predstavlja recentne naslove regionalne i svjetske kinematografije, u programskoj saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom, kao i Eye On Films platformom. Program je koncipiran tako da se publici pružaju dnevne i večernje projekcije u različitim programskim segmentima, i prisustvo otvorenim predavanjima i radionicama koje Festival organizuje.
U ovogodišnjem programu prikazaćemo 26 filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru.
Cilj Festivala je animiranje poklonika filma i nove, mlade filmske publike; podizanje svijesti o filmskoj kulturi i promovisanje filmskog stvaralaštva koje ima umjetničku vrijednost; promovisanje svih aspekata regionalne i međunarodne kinematografije: kao umjetnosti, zabave i kao industrije.
Festival je dobitnik EFFE label-a (Europe for Festivals, Festivals for Europe) za 2017-2018. godinu. EFFE platforma je dio angažmana Evropske Festivalske Asocijacije u misiji razvoja evropske kulturne politike. EFFE label se dodjeljuje festivalima zbog umjetničke posvećenosti, uključivanja u lokalne zajednice i evropski i globalni kontekst.

Organizator Festivala je NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.  
Ovogodišnji festival su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore, Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport i Ministarstvo 
održivog razvoja i turizma.

KONCEPT FESTIVALA

GLAVNI PROGRAM

RETROSPEKTIVA

Crnogorska kinoteka će u saradnji sa Yunus Emre institutom u okviru programa retrospektive prikazati filmove istaknutog turskog reditelja, Semiha Kaplanoglua. U sali Dodest, svakog dana u 16h prikazaćemo Jusuf trilogiju (“Jaje”, “Mlijeko”, “Med”) i film “Zrno” kojim je zatvoren prošlogodišnji Podgorica film festival.

EYE ON FILMS

U saradnji sa Eye On Films platformom prikazujemo nagrađivane debitantske filmova evropskih autora. Eye on Films (EoF) je platforma za podršku prvog i drugog filma koja okuplja brojne profesionalce iz svijeta filma i koja obezbjeđuje distribuciju filmova zaštićenih pod etiketom EoF-a.  

KRATKOMETRAŽNI

Podgorica film festival će u okviru programa kratkog filma prikazati recentna ostvarenja domaćih i regionalnih autora, u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović. Blok kratkog filma prikazaće se i u repriznom programu, u sali Dodest, 9. decembra u 18h.

Podgorica Film Festival